Kultuuripärandi aasta - 546-03.08.13

Uudised ja kommentaarid Eesti uute postmarkide kohta: kujundus, taustainfo postmargil kujutatu kohta, erimid ...
Post Reply
elmo
Administraator
Posts: 4299
Joined: 08.08.2004 13:44

Kultuuripärandi aasta - 546-03.08.13

Post by elmo »

Image

Nominaal: 1.10 EUR / 17.21 EEK
Ilmumiskuupäev: 03.08.2013
Kujundaja: Indrek Ilves
Trükiarv: 40 000
Mõõt: 66 X 55 mm
Perforatsioon: 13 1/3
Trükk: ofset
Trükikoda: Österreichische Staatsdruckerei GmbH
http://www.staatsdruckerei.at/
http://de.wikipedia.org/wiki/%C3%96ster ... sdruckerei

Kultuuripärandi aasta / 546-03.08.13
http://pood.post.ee/postmargid?id=1595& ... c_tpl=1019
Cultural Heritage Year / 546-03.08.13
http://pood.post.ee/1946?id=1946&prod_id=8534

2013. aasta tähistatakse Eestis kultuuripärandi aastat ning kogu maailmas UNESCO vaimse kultuuripärandi kaitse konventsiooni 10. aastapäeva. Käesoleva pärandiaasta eesmärgiks on teadvustada ja mõtestada kultuuripärandit laiema avalikkuse ees, nii noorte kui ka vanade hulgas. Teema-aasta haare on lai ning see hõlmab nii üksikuid kultuurimälestisi, pärimuskultuuri, vaimset kultuuripärandit, pärandkultuuri kui ka vähemusrahvuste pärandit – kõike, mis on meile oluline ja millest me ei loobu.
Pärandiaasta kutsub kaasa mõtlema ja vastuseid otsima küsimustele: Mis on kultuuripärand? Kuidas pärand tekib ja mis hetkel see miski pärandiks saab? Kellele pärand kuulub ja kuidas see meid puudutab? Kuidas me pärandit hoiame ja kellele? Seepärast on aasta juhtmõtteks "Pärijata pole pärandit" ning neist küsimustest on kantud ka pärandiaasta programm. Seda, mida ja kuidas me täna hoiame, hakkavad tulevased põlved uuesti lahti mõtestama ja ühes sellega uusi väärtusi luues.
Kui pärandiaasta kord lõpeb soovime, et oskaksime teadvustada ja näha kultuuripärandit igapäevaselt enda ümber, seda nii erinevates olukordades kui olekutes. Sõnaga pärand kestab siis, kui seda ühiselt hoiame ja märkame. See on meie identiteedi osa ja alus. Nii lihtne see ongi. Ja kuna kultuur on inimtekkeline, siis keskendub pärandiaasta esmajoones inimestele: inimesed kultuuriruumides, kultuuripärand kogukonna väärtushinnangutes, kultuuripärand ja noored.
Pärandiaasta teeb erakordseks selle jäädvustamine oma temaatilise margiga. Sõnumikandjaks on valitud Setomaa, Seto leelo ja selle noored edasikandjad. Seto leelo kuulub 2009. aastast UNESCO vaimse kultuuripärandi esindusnimekirja ning Setomaa esiletõstmine on tähelepanuavaldus Eestimaa kultuuriruumide väärtustamisele ning pärimuse edasikandjatele. Kindlasti on see mark kummardus setosid üleilma kokkutoovale Kuningriigipäevale, kes tähistab sel aastal oma XX juubeliaastat Luhamaal Määsi mäe pääl.
Soovime, et mark rõhutab kultuuripärandi kandjate kogukonna ühtsust ning laiendab pärandi kandjate ringi!

Ploki motiiviks oleva foto tegi Ain Sarv 1994. a.

The Cultural Heritage Year as well as the tenth anniversary of the UNESCO Convention for the Safeguarding of the Intangible Cultural Heritage adopted by the UNESCO General Conference on 17 October 2003, which entered into force from June 2006, will be marked in Estonia by the issue of a thematic postage stamp. The aim of the heritage year is to make the people aware and to interpret cultural heritage among the wide public, both among young and old people. The scope of the year is wide and it embraces both isolated cultural monuments, as well as intangible heritage, including that of minority groups. Another aim of the year is that once the Heritage Year is over, we would be able see cultural heritage daily around us and feel that it is a part and the basis of our identity. And as culture has been created by the people also the Heritage Year mainly focuses on them. The main events marking the Heritage Year will focus on the south-eastern Seto area, and the Seto singing tradition which was proclaimed as a Masterpiece of the Oral and Intangible Heritage of Humanity in 2009. The stamp will certainly be a bow to the world-wide Seto Kingdom Day, which will this year mark its 20th anniversary on Määsi Hill at Luhamaa.

Esimese päeva eritempel on kasutusel XX Seto Kuningriigi Päevade toimumiskohas Määsi külas Luhamaal. Esimese päeva eriümbriku hind: 1.70 EUR
Image Image
http://pood.post.ee/index.php?id=3549&p ... c_tpl=1019
Tähelepanuväärne on see, et esimese päeva eritempli tekstis on kasutatud setu murdekeelt.
FDC
http://pood.post.ee/index.php?id=3553&prod_id=8535

Valik viiteid lisainfoks

Kultuuripärandi aasta 2013
http://www.parandiaasta.ee/
https://www.facebook.com/kultuuriparandiaasta

Setomaa.ee
http://www.setomaa.ee/

Vikipeedia: Setumaa
http://et.wikipedia.org/wiki/Setomaa

Seto Kuningriik
http://kuningriik.setomaa.ee/

Rahvakultuuri Keskus: Seto leelo
http://www.rahvakultuur.ee/?s=282

Obinitsa Muuseum
http://www.obinitsamuuseum.ee/
elmo
Administraator
Posts: 4299
Joined: 08.08.2004 13:44

Re: Kultuuripärandi aasta - 546-03.08.13

Post by elmo »

Uus mark võimaldas huvilistel valmistada ka sümpaatseid maksimumkaarte, mille üht näidist saan siin tutvustada
Image
Post Reply

Return to “Eesti uued postmargid alates 1991. aastast”