Lüganuse Rahvamaja 100

Uudised ja mõttevahetus kõrval- ehk suveniirtemplite teemal
Post Reply
elmo
Administraator
Posts: 4299
Joined: 08.08.2004 13:44

Lüganuse Rahvamaja 100

Post by elmo »

Samuel Golumb saatis järgmise info
Lüganuse Rahvamaja 100 MINU MARK

Lüganuse Rahvamaja 100 MINU MARGI esitlus toimub 6.juulil 2012 kell 15 Lüganuse vallamajas. 7.juulil 2012 on mark, eriümbrik ja eritempel on esimest korda müügil Lüganuse Vallapäeval.

Idee autor Samuel Golomb, Virumaa koguja aastast 1967. Samuel Golomb on koostanud arvukaid filateelianäitusi Virumaa teemadel – Virumaa linnad markidel, Läänemeri filateelias, Virumaa kirikud postkaartidel. Ta on ka paljude filateeliat tutvustavate artiklite autor.

Margi, ümbriku ja templi kavandi autor Liina Kald, Tapa valla kunstnik. Liina Kald on kujundanud ka Rakke raudteejaama 135-aastapäeva MINU MARGI. Ta on mitme Tapa linna ja vallaga seotud postkaargi autor, samuti ka ajaloolise Tapa Kirjakeelekonverentsi eritemplite autor.

Eesti Postilt on tellitud 200 postmarki (10 poognat), Rakveres tegutsev firma Kristallkotkas valmistas 300 erikujundusega ümbrikut ja eritempli. Kavandatud on margi lisatiraaž.

6.oktoobril 2012, Rahvamaja 100.juubeli üritusel saavad kõik osalejad ja külalised soetada omapärase ürituse pileti – tervikasja (ümbrik, mark ja tempel) hinnaga 1 euro. Saadud tulu läheb juubeliürituse kulude katteks. Kavandatud on 120 külalise osavõtt. Samuel Golomb on juubeliürituse ja ajaloolise muusikalis-sõnalise etenduse lavastaja ja autor.

Image
Margi motiiv:
Rahvamaja foto, 2002.aastast. Foto autor Uno Põlts. Margi autor otsustas kasutada äratuntavat Rahvamaja akent, mis sümboliseerib akent kultuuri ja haridusesse. Hilistel õhtutundidel on rahvamaja akende valgus kultuuritegevuse märgiks.
MINU MARK on tariifiga 0,45 eurosenti, sobib saatmiseks Eesti piirides.

Image
Ümbriku motiiv: Lüganuse pasunakoori foto aastast 1939.
Fotol on mitmed Lüganuse ja Püssi regiooniga seotud isikud. Mõned mälestuskillud kunagistest orkestri pillimeestest:
Evald Tammaru, Püssi kooli direktor ja Lüganuse koorijuht. II Maailma sõja ajal oli Saksa armees, hiljem lahkus Eestist. Richard Trummar ja Aleksander Luhari olid peale sõda kolhoosijuhid. Anton Pärnaste, omaaegne vallakirjutaja. Orkestri pille hooldas talumees Aleksander Pärnaste. Orkestris osales ka tema poeg – Alfons Pärnaste. Voldemar Nurk suri 39-aastaselt. Anton Normak, Aleksander Innos olid enne sõda talunikud. Teada on ka seda, et pasunakooriga olid seotud Ants Nurk ja Anton Nurk. Anton Nurk olles orkestri eesotsas lõpetas 3-kuulised kursused Tallinna konservatooriumi juures.
1932. aastal oli orkestris 24 meest. Tsehhi päritolu pillid võeti võlgu, hiljem esinemistega Kaitseliidu ja tuletõrje üritustel, ka surnuaiapühadel saadud tasust maksti pillivõlg. Lüganuse pasunakoor oli auorkestriks Tallinnas toimunud laulupeol.
Kohaliku kirikuga, kus olid ka puhkpillid (6 pilli) oli orkestril mõningane tüliõun – viisid ju pillimehed rahva peale kirikuürituse või kalmistupüha peole.

Image
Kõrvaltempli motiiv:
Kasutatud on elemente Rahvamaja ametlikult logolt, mille autor on Juhan Pärtna. Logo lõplik variant valmis trükikojas Jovi.
Vaata ka:

Lüganuse vald
http://www.lyganusevv.ee/
7. juulil LÜGANUSE VALLAPÄEV
http://www.lyganusevv.ee/index.php?page ... le_id=1454
Post Reply

Return to “kõrval- ehk suveniirtemplid”