tabel

Uudised ja info Eesti Posti uute frankeerimasinate (punaste) templite kohta
Post Reply
elmo
Administraator
Posts: 4299
Joined: 08.08.2004 13:44

tabel

Post by elmo »

Seoses frankotemplite tabeliga paneks arutelule kaks konkreetset küsimust:

1. Praegu on see MS Excel 97 formaadis, kuid vähemalt ühe koguja jaoks teen selle MS Excel 95 failiks. Äkki lähekski viimatinimetatule üle?

2. Tabelis on juba üle 1600 rea ja maht ka üle 300Kb. Kas võiks hakata seda tükeldama? Mõni kord pole täiendusi kõigis seeriates ning faili allalaadimine on väiksema faili puhul samuti kiirem. Või pole tabel veel liiga suur, et seda ühes tükis käsitleda?

Vastused ja kommentaarid paluks eelistatult vastusena sellesama teema alla foorumisse.
elmo
Administraator
Posts: 4299
Joined: 08.08.2004 13:44

tabel

Post by elmo »

Proovimine praktikas võiks kõige paremini esile tuua võimalikult probleemid. Panin äsja üles tabeli värske versiooni ning konverteerisin selle eelnevalt MS Excel 5/95 formaati.

Kui kellegil, tekib selle versiooni kasutamisel probleeme -- palun kindlasti teada anda.
eero
Posts: 3
Joined: 20.09.2004 11:42
Location: Läänemaa

Post by eero »

Võib-olla jagada Exceli failis nimekiri alamlehtedeks (sheets).

220
240
520
530
550 algavad jne.

Nii oleks ka konkreetsete kirjete leidmine kiirem.
elmo
Administraator
Posts: 4299
Joined: 08.08.2004 13:44

tabel

Post by elmo »

Eero ettepanek jaotada templiseeriad Exceli tööraamatu erinevatele lehtedele kiirendaks kahtlemata õige templini jõudmist, kuid samas muudaks tülikamaks tabeli trükkimise.

Kui tihti paberile trükke tehakse? Kas kiirem tee otsitava templini kaalub üles ebamugavused trükkimisel?

Paluks julgesti arvamust avaldada!
Vaido
Posts: 142
Joined: 19.08.2004 02:16
Location: Tartu
Contact:

Re: tabel

Post by Vaido »

elmo wrote:Eero ettepanek jaotada templiseeriad Exceli tööraamatu erinevatele lehtedele kiirendaks kahtlemata õige templini jõudmist, kuid samas muudaks tülikamaks tabeli trükkimise.
Tegelt seda ja igasugu muid trikke saab igaüks teha ise pärast kogu tabeli allalaadimist...

Keskmiselt korra aastas olen ma terve tabeli välja trükkinud ja üritanud sinna sisse kanda linnukestena olemasolevad näidised... enamasti on asi poolikuks jäänud, sest uus tabel tuleb peale enne, kui ma ühega lõpule jõuan... nii need "poolikud" tabelid seisavad ja täpset ülevaadet pole ikka, aga see on mu isiklik probleem...

Olen sama püüdnud ka tabelis/arvutis ise teha, aga, siis ei saa enam värskendada...
Pigem oleks küsimus tarkadele, et kuidas ma saaks tabelit värskendada sellisel kujul, et mu märkused olemasolu kohta säiliksid vastavas tabelis tehtud täiendustele ja samas uus info lisanduks sinna juurde:-)
Kas selline asi on üldse võimalik?

Tänulik ka igasuguse muu "lollikindla" süsteemi eest, mille peale ehk ise pole veel tulnud...
kalle
Posts: 126
Joined: 17.09.2004 16:50
Location: Valga

Post by kalle »

Meeldiks ka, kui tabel tuleks jätkuvalt tervikuna. Igaüks saab oma käe järgi täiendada. Missuguses Exceli versioonis ta tuleb, pole ka oluline. Pigem võikski veidi vanem versioon olla, et kõik näeksid.

Vaidole - ise kasutan varianti, kus peale märkuste lahtrit on veel rida isiklikke lahtreid: olemas varaseim, olemas hiliseim, väike varaseim, väike hiliseim, pikk varaseim jne. Uue tabeli laekumisel kontrollin read üle ja uute tekkimisel teen vanasse tabelisse vastavasse kohta Insert Row. Hiljem kopeerin omad veerud jälle uue tabeli lõppu. Ei võta palju aega ning hea võrdlusmaterjal on pidevalt olemas. Ka väljatrükkimine on võimalik, ainult tuleb Landscape keerata ja veergude laiusi sättida. Soovitan omad veerud ka suuruse järgi grupeerida, siis saab sisestamisel vältida, et info vale suuruse alla läheb. Enne trükkimist esimene rida korrata igal leheküljel ning tabel on 52 leheküljel olemas.
Vaido
Posts: 142
Joined: 19.08.2004 02:16
Location: Tartu
Contact:

Oma kogu tabeli pidamisest

Post by Vaido »

kalle wrote: Uue tabeli laekumisel kontrollin read üle ja uute tekkimisel teen vanasse tabelisse vastavasse kohta Insert Row. Hiljem kopeerin omad veerud jälle uue tabeli lõppu. Ei võta palju aega ning hea võrdlusmaterjal on pidevalt olemas.
Tänud!
Selline süsteem eeldab siiski suht palju ja/või pidevat käsitööd, sest kuidas muidu neid kahte tabelit kontrollida ja uusi ridasid leida... aga ega muud võimalust vist polegi sellise pidevalt muutuva ja täieneva tabeli puhul...
Kui siis kopeerida enda kogus olemasolevad eraldi tabelisse ja lisada oma info juurde vastavalt vajadusele...
Siis on küll 2 tabelit, aga samas on mõlemaid alati lihtne värskendada... ja ei pea hakkama kõiki värskeid leide kohe kopeerima... kui kogu juba maksimumi lähedal oleks, siis muidugi oleks Kalle variant sobivam, aga hetkel punaste puhul olen rohkem "pidupäevakoguja" (isegi mitte pühapäevakoguja:-)...

Igal juhul tänud Elmole, sest tema tabeli põhjal on neid isikliku kogu tabeleid igal kujul suht lihtsalt võimalik tekitada!
elmo
Administraator
Posts: 4299
Joined: 08.08.2004 13:44

tabel

Post by elmo »

Pearu Volk tegi huvitava ettepaneku tabeli osas
Ja üks ettepanek tabeli osas.
Kuna kõik masinad saavad omale manuseks AS EESTI POST, võiks ju tabeli lüüa kaheks. Vana köide, kuhu jäävad kõik, mis ilma AS EP-ta. Ja uus köide, kus kõik AS EP-ga. Minu arust teeks see tabeli edasise haldamise lihtsamaks
Minu arvates on asi vägagi kaalumist väärt.
Positiivsete momentidena võiks esile tuua:
1) juba väga suureks muutunud tabelile tekib mahupiir, mõned read võivad ilma EP-ta tabelisse ju lisanduda ning kindlasti täpsustuvad kuupäevad, kuid tabeli suurus oluliselt ei kasva
2) lisanduv tabel on mahult väike ning sisaldab esialgu praktiliselt ainult kasutusel olevate masinate templiinfot -- igal juhul on seda mugavam pruukida juba kasvõi seetõttu, et kerimist vähem ning paberile trükkimine on taas käepärasem
3) piir kahe tabeli vahel on selge ja ühemõtteline
Negatiivse poole pealt:
1) põhimõtteliselt on kahe tabeliga opereerimine tülikam kui ühega
2) mingi ülemineku perioodi kestel peab mõlema tabeliga lausa paralleelselt toimetama
Ülemineku hõlbustamiseks võiks kasutada ühe exceli faili kahe töölehe võimalust. Kunagi hiljem (kui mõnda aega laekub infot peaasjalikult vaid EP-ga tabelisse) saab mõlemast tabelist eraldi failid teha.
Koostöös osalejad, kel juurdepääs värskele tabelile olemas, võivad prooviks vaadata faili Fr2005EP.xls
http://www.filateelia.ee/punased/tabel/Fr2005EP.xls
Mõistagi sooviksin võimalikult kiiresti otsustada, kas jätkan senisel moel ühe tabeliga või lähen üle kahe tabeli variandile. Seepärast palun kõigi asjast huvitatud kaastööliste arvamusi -- eelistatult siia foorumisse, kuid võib kirjutada ka e-posti aadressil elmo@hot.ee
Vaido
Posts: 142
Joined: 19.08.2004 02:16
Location: Tartu
Contact:

Re: tabel

Post by Vaido »

elmo wrote:Positiivsete momentidena võiks esile tuua:
Negatiivse poole pealt:
1) põhimõtteliselt on kahe tabeliga opereerimine tülikam kui ühega
2) mingi ülemineku perioodi kestel peab mõlema tabeliga lausa paralleelselt toimetama
Ülemineku hõlbustamiseks võiks kasutada ühe exceli faili kahe töölehe võimalust.
Kiiduväärt mõte!
Mingil hetkel saaks siis selle vana tabeli lõplikul kujul välja trükkida ja enda vajaduste järgi kohendada, sest uuendusi-parandusi pole enam suurt tulemas:-)

Ja nii on võimalus neil, kel hakkavad need "punased" ära tüütama, ka oma selle ala kogumisele joon alla tõmmata ja värsketel huvilistel alustada näiteks neist AS EP templitest...
Kahe tabeliga opereerimine pole tegelt suurem probleem... väga hea on muidugi see värviliselt tähistamine nende puhhul, mis uues tabelis jätkuvad...
aare
Posts: 5
Joined: 22.09.2005 19:02
Location: Tallinn

Post by aare »

Laidan maha tabeli kaheks jagamise. Mingisugust lühikest ülemineku periodi ei tule. Osa templeid jääbki ilma AS-ta. Kuidas siis toimida?
Igaüks võib lõpetada, või alustada kogumist kas uuest aastast või isegi kuust, kui on üks üldine tabel ja eraldi iga kuu muudatused. Nii oleks mugavam ka neile kes peavad oma märkmeid eraldi veergudes.
Näiteks minul on tavaliselt aega oma tabeli parandusteks 2 korda aastas ja siis näen kurja vaeva, et leida kõik muudatused. Asi oleks tunduvalt lihtsam, kui oleksid failid eelnevate kuude muudatustega. Siis tuleks ainult teha Insert puuduvatele ridadele ja kui ridade arv klapib üldtabeliga, siis teha Copy keskmistele veergidele kuupäevadega. Ja ongi viimane seis olemas koos minu eelnevate märkustega.
Teen ettepaneku hakata pidama kuu muudatuste faili kas augustist, või septembrist, sest nüüd tuleb muudatusi sadade kaupa.
elmo
Administraator
Posts: 4299
Joined: 08.08.2004 13:44

tabel

Post by elmo »

Suur tänu Vaidole ja Aarele kommentaaride eest!
Vaido wrote:Ja nii on võimalus neil, kel hakkavad need "punased" ära tüütama, ka oma selle ala kogumisele joon alla tõmmata ja värsketel huvilistel alustada näiteks neist AS EP templitest...
Huvitav kokkusattumus -- praktiliselt samal ajal kirjutasin sedasama filateeliauudiste listi :-)
Vaido wrote:Kahe tabeliga opereerimine pole tegelt suurem probleem... väga hea on muidugi see värviliselt tähistamine nende puhhul, mis uues tabelis jätkuvad...
Praegu pole vanema osa tabelis märkigi nende numbrite puhul, mis algusest peale tekstiga AS EEST POST. Kas peaks olema, näiteks ainult registreerimisnumber ilma kuupäevainfota?
aare wrote:Mingisugust lühikest ülemineku periodi ei tule. Osa templeid jääbki ilma AS-ta. Kuidas siis toimida?
Sellega olen küll nõus, et vaevalt see üleminekuaeg lühike tuleb. Saab see kestma aasta, vähem või rohkem -- ei oska arvata? Samas on Sideamet ilmutanud järjekindlust nõudmaks teksti AS EESTI POST templitele lisamist, mistõttu pean küllalt tõenäoliseks, et päris lõputult seda üleminekuaega venitada ei lasta.
aare wrote:Igaüks võib lõpetada, või alustada kogumist kas uuest aastast või isegi kuust, kui on üks üldine tabel ja eraldi iga kuu muudatused. Nii oleks mugavam ka neile kes peavad oma märkmeid eraldi veergudes.
Näiteks minul on tavaliselt aega oma tabeli parandusteks 2 korda aastas ja siis näen kurja vaeva, et leida kõik muudatused. Asi oleks tunduvalt lihtsam, kui oleksid failid eelnevate kuude muudatustega.
...
Teen ettepaneku hakata pidama kuu muudatuste faili kas augustist, või septembrist, sest nüüd tuleb muudatusi sadade kaupa.
Siin on erinevus eri kogujate tabeli käsitlemise sageduses väga suur. Kindlasti on neid, kes samuti väga harva sellega tegelevad, kuid leidub ka neid kes seda oluliselt tihedamalt teevad ning mulle, tabeli haldajale infot saadavad.
Siinkohal oleks ehk sobiv kirjeldada tabeli haldamist. Muudan tabelit erineva sagedusega, kuid kindlasti mitu korda nädalas -- vahel ka 2-3 korda ühel päeval. Regulaarselt umbes kord nädalas infot saatvaid kaaskogujaid on 3-4. Saan ka ise iga nädal mingi hulga templitega ümbrikke. Hinnanguliselt teen tabelissa ca 100 parandust nädalas, vahel vähem ja vahel rohkem. Enamasti on need kuupäevaparandused, kuid hooti (sõbrapäev, kirjanädal, jõulud, aga näiteks ka mõne ametkonna struktuurireformi ajal) lisandub ka uusi ridu tihedalt. Seega ei näe ma võimalust eraldi paranduste faili tegemiseks -- mulle lisanduv pidev töökoormus oleks liiga suur.
Eraldi vääriks käsitlemist uute ridade märgistamine. Olen neid mingi aja hoidnud punast värvi, kuid seni kindlasti lühemalt, kui pool aastat. Punase värvi asendamise aeg mustaga on toimunud suhteliselt juhuslikult ca 1-2 kuud pärast rea lisandumist. Äkki peaks seda aega pikendama ja ehk mingi kindla ajavahemiku kokkupeppimist kaaluma?
Head huvikaaslased, arvamused ja ettepanekud on jätkuvalt teretulnud!
elmo
Administraator
Posts: 4299
Joined: 08.08.2004 13:44

tabel

Post by elmo »

Head huvikaaslased,
olgem arvamuse avaldamisega aktiivsemad! Hetkel olen tabeli täiendamise peatanud, kuid pikemat vahet täiendamisel kohe kuidagi ma teha ei sooviks.
Praegu on tabeli jaotamise pooldajate ja vastaste arv tasakaalus :(
Vaido
Posts: 142
Joined: 19.08.2004 02:16
Location: Tartu
Contact:

Re: tabel

Post by Vaido »

elmo wrote:Praegu pole vanema osa tabelis märkigi nende numbrite puhul, mis algusest peale tekstiga AS EEST POST. Kas peaks olema, näiteks ainult registreerimisnumber ilma kuupäevainfota?
aare wrote:Mingisugust lühikest ülemineku periodi ei tule. Osa templeid jääbki ilma AS-ta. Kuidas siis toimida?
Sellega olen küll nõus, et vaevalt see üleminekuaeg lühike tuleb. Saab see kestma aasta, vähem või rohkem -- ei oska arvata? Samas on Sideamet ilmutanud järjekindlust nõudmaks teksti AS EESTI POST templitele lisamist, mistõttu pean küllalt tõenäoliseks, et päris lõputult seda üleminekuaega venitada ei lasta.
Väga suurt ja otsest vajadust nende uute # lisamiseks nagu poleks... kui AS EP läheb uude tabelisse, siis on selge see, et neid peaks sealt otsima... ridade poolest esialgu ta muidugi väga palju hetkel ei mõjuta, aga siis on ikkagi küsimus, et millal nende uute # lisamine vanasse tabelisse lõpetada... kolme tabeli samaaegne pidamine on küll võimalik, aga kindlasti tunduvalt tüütum ja seda saab igaüks enda vajaduste järgi ka ise teha...
Võimalikud versioonid:
1. Vana tabel, kus on eraldi märgistatud jätkuvad # ning lisandub ainult info vanade frankode kohta ja uus tabel AS EP...
2. Vana tabel nagu eelmises variandis, uus tabel ja integreeritud tabel kus kõik koos

Miskipärast oletan, et see üleminekuaeg nii väga pikk ka ei tule... seaduse järgi peaks juba lõppenud olema, aga paljud kasutajad vist teadvustasid probleemi alles tähtaja lõppemisel ja ega Eesti Post sellele ka alguses väga suurt tähelepanu ei pööranud... aga igasugu nõmeduste ja lollustega harjub pikapeale ära, eriti kui need seadustatud on :evil:

Üksikuid mohikaanlasi muidugi võib kusagile jääda, nagu oli kunagi ka nende mustade frankotemplitega... kui ikka vahest harva seda kasutad, siis pole mõtet selle kuupäevatempli vahetamise peale mõtet raha raisata enne, kui tõesti enam teisiti ei saa... pealegi nagu Sideameti seisukohast välja tuli, siis peaks need kulud kandma Eesti Post... teada on, et riigi veskid jahvatavad aeglaselt ja ma pole päris kindel, kas Eesti Postil on meie tabelist paremat ülevaadet, missugune masin ja millise templiga kusagil on :)
Guest

Post by Guest »

Seletan lahti, miks Elmole selle ettepaneku tegin:

1. Asi läks ikka väga segaseks, sest tabelis said äkitselt osad (uuemal ajal AS EP saanud masinad) numbri juurde lisaks "a". AS EPga sündinud masinad jäid ilma "a"ta.

2. Samas on tabelis olnud "a"-d, "b"-d jne olnud muudel põhjustel. Kuigi minu meelest mitte alati õigustatult. Vaid segadust tekitavalt ja vahel eksitavalt.

Teen tabelile tiiru peale:

00003 ja 00003a - Kas on kaks erinevat masinat?
00005a ja 00005b - Kas on kaks erinevat masinat ja kus on 00005?
00021a ja 00021b - Kas on kaks erinevat masinat?
220003a ja 220003b - Kas on kaks erinevat masinat?
220004a ja 220004b - Sama masin erinevatel aegadel erinevates kohtades. Kas ei võiks olla lihtsalt 220004
220012 ja 220012 - Kas on kaks erinevat masinat?
220024 ja 220024 - Kas on kaks erinevat masinat?
240005 ja 240005 - Kas on kaks erinevat masinat?
240006 ja 240006 - Kas on kaks erinevat masinat?
240007 ja 240007 - Kas on kaks erinevat masinat?
240008 ja 240008 - Kas on kaks erinevat masinat?
240014 ja 240014 - Kas on kaks erinevat masinat?
240028a ja 240028b - Sama masin erinevatel aegadel erinevates kohtades. Kas ei võiks olla lihtsalt 240028
240037 ja 240037 - Sama masin erinevatel aegadel erinevates kohtades.
240038a ja 240038b ja 240038c - Peaks olema kaks erinevat masinat kolmes eri paigas.
240039a ja 240039b ja 240039c ja 40039 - Kas on kaks erinevat masinat? Või kolm või koguni neli erinevat masinat?
240045a ja 240045b - Sama masin erinevatel aegadel erinevates kohtades. Kas ei võiks olla lihtsalt 240045
240048a ja 240048c ja 240048b - Sama masin erinevatel aegadel erinevates kohtades. Kas ei võiks olla lihtsalt 240048
240050a ja 240050b - Sama masin erinevatel aegadel erinevates kohtades. Kas ei võiks olla lihtsalt 240050
260019a ja 260019b - Sama masin erinevatel aegadel erinevates kohtades. Kus on ja kas ei võiks olla lihtsalt 260019
260036a ja 260036b - Sama masin erinevatel aegadel erinevates kohtades. Kas ei võiks olla lihtsalt 260036
260043a ja 260043b - Sama masin erinevatel aegadel erinevates kohtades. Kas ei võiks olla lihtsalt 260043
260050a ja 260050b - Sama masin erinevatel aegadel erinevates kohtades. Kas ei võiks olla lihtsalt 260050
300024a ja 300024b - Sama masin erinevatel aegadel erinevates kohtades. Kas ei võiks olla lihtsalt 300024
300079a ja 300079b - Sama masin erinevatel aegadel erinevates kohtades. Kas ei võiks olla lihtsalt 300079
510008a ja 510008b - Sama masin erinevatel aegadel erinevates kohtades. Kas ei võiks olla lihtsalt 510008

Sellega sai tiir tabelile peale.

NB! See eelnev ei ole kriitika tabelipidaja st Elmo aadressil. See ei olnud üldse kriitika.

Kui tabeli kaheks löömine (see ei ole eesmärk omaette) ei leia toetajaid, siis teen ettepaneku kaotada tabelst need augusti-septembrikuiselt lisandunud "a"-d ja mõnel juhul ka olemasoleva "a" muutumine "b"ks või "b" muutumine "c"ks. Siis on mul selline ettepanek, mille teostumisel minu arvates paraneb tabeli loetavus, suureneb informatiivsus ja igaüks saab tabelit manageerida nagu süda lustib ja hing lubab. Kord kvartalis või igal liigaastall. Ja tabeli formaat ei ole takistuseks kogumise algus- või lõpukuupäeva valikul. Samuti kogutu ahjuajamisel

Esimeses veerus on siis ainult masina number, kuigi paari masina puhul on see raskestiteostatav (sama numbriga masinaid on rohkem kui üks). Ja teised veerud võivad jääda nii nagu nad praegu on, kuigi 2. veeru sisu osas tekib küsimusi.

Ja tabeli failiformaat võib vabalt olla 95 mitte 97.



PS. MIs puutub nõndanimetatud üleminekuaega, siis see sai läbi 05.09.2005. a. Vaata http://www.sa.ee/atp/.
Vaido
Posts: 142
Joined: 19.08.2004 02:16
Location: Tartu
Contact:

Post by Vaido »

Anonymous wrote:Seletan lahti, miks Elmole selle ettepaneku tegin:

1. Asi läks ikka väga segaseks, sest tabelis said äkitselt osad (uuemal ajal AS EP saanud masinad) numbri juurde lisaks "a". AS EPga sündinud masinad jäid ilma "a"ta.

2. Samas on tabelis olnud "a"-d, "b"-d jne olnud muudel põhjustel. Kuigi minu meelest mitte alati õigustatult. Vaid segadust tekitavalt ja vahel eksitavalt.
Tegelt see tabeli jagamine on juba varemgi arutluse all olnud, sest fail hakkas päris suureks minema ja neil, kes ainult või peamiselt paberformaati kasutavad, kulub paberit ikka päris palju... ausalt öeldes pole ise enam ammu välja trükkinud, aga Elmo oskab seda kohe öelda, mitu lehte üks tabel nüüd on... praegu oleks lihtsalt hea konkreetse tunnuse järgi seda tabelit uuesti alustada... teine võimalus on ka lihtsalt pooleks või kolmeks teha mingite numbrite juurest...

Eks need tähtedega asjad tuleks ka mingil hetkel kriitilise pilguga üle vaadata, et mis oleks vajalik eraldi tähistada ja mida mitte... eks neid kahtlasi asju või ebakorrapärasust ole kogu aeg esinenud ning osad asjad on eraldi välja toodud ja osad mitte...
Selles osas on muidugi hea, et sa konkreetsed # välja tõid... sageli on nii, et mingi asi jääb silma ainult siis, kui vastav # ette juhtub :-)

Viimastel aegadel olen ehk üle 2 kuu saanud korra punastega tegeleda, nii et väga suuri kogemusi viimasel ajal pole olnud... nii et huvilised võiks selle koha pealt rohkem arvamust avaldada...
Kuigi ma toetan tabeli jagamist, siis tegelikult eeldan, et lõplik sõna on ikkagi Elmol, kes sellega suht igapäevasemalt tegeleb ja kelle aega ja vaeva kõige rohkem see nõuab...
elmo
Administraator
Posts: 4299
Joined: 08.08.2004 13:44

Post by elmo »

Pearu wrote:Seletan lahti, miks Elmole selle ettepaneku tegin:

1. Asi läks ikka väga segaseks, sest tabelis said äkitselt osad (uuemal ajal AS EP saanud masinad) numbri juurde lisaks "a". AS EPga sündinud masinad jäid ilma "a"ta.

2. Samas on tabelis olnud "a"-d, "b"-d jne olnud muudel põhjustel. Kuigi minu meelest mitte alati õigustatult. Vaid segadust tekitavalt ja vahel eksitavalt.
Igasuguse tähistamise mõte on see, et saaks lühemalt, kuid ekstust tekitamata õige rea määratleda. Frankeerimismasinal on enamasti kolm välja, milles ette tulevaid muutusi on vaja kuidagi tähistada.
Minu eesmärk on olnud, et registreerimisnumbrile võimalikult vähe lisades kõik templid kodeeritud saaksid.
Registreerimisnumbrile lisatud väiketähtedega a, b, ... tähistasin algul ainult ühe sama registreerimisnumbriga erinevaid masinaid. Algul jätsin esimese variandi lisatäheta, kuid siis tekkis probleem, et ilma lisatäheta info puhul polnud ma enam kindel, kas täht jäi lisamata või tõesti polnud seda konkreetsel juhu vaja. Nii hakkasin mingil hetkel mõlemale variandil lisatähte kasutama.
Samasugused lisatähed läksid käiku ka masinate kolimisel ühest linnast teise -- alternatiiv: lisada tähisesse ka kohanimi tundus kohmakas.
AS EESTI POSTI puhul toimus taas muutus kalendertempli osal ning sarnaselt kohanimega lisasin registreerimisnumbrile järgmise tähe.
Vahest on tõesti info hulk, mis registreerimisnumbrile lisatavate väiketähtedega märgitud saama peaks -- liig suureks paisunud.
Vahepeal tekkisid veel templierinevused olenevalt sellest kas kalendertempli osas oli EESTI või polnud. Seda lühike tähis ei näitagi -- tabelis on see kohanimes märgitud.
Teine element näitas masina tüüpi ning frankeerimissumma märkimiseks kasutatavate numbrikohtade arvu.
Kolmas element on kasutusel kõrvalklišee olemasolu ning variantide märkimisel.
Aare tegi ettepaneku lisada ES EESTI POST olemasolu märkiv väike lisatäht sellesse elementi -- minu arvates pole hea, kui erinevused kalendertempli osal kajastuvad erinevates tähistuse elementides.
Loodetavasti selgitas eelnev tähistuse senist loogikat.
Pearu wrote:Teen tabelile tiiru peale:
Jätan selle lõigu praegu kommenteerimata vaid aja kokkuhoiu huvides. See oleks kindlasti huvipakkuv ja seepärast loodan millaski seda teha. Põhimõtteliselt esineb nii mitmeid sama numbriga üheaegselt kasutatavaid erinevaid masinaid, kui ka ühe ja sama masina kolimist ühest kohast teise.
Pearu wrote:Kui tabeli kaheks löömine (see ei ole eesmärk omaette) ei leia toetajaid, siis teen ettepaneku kaotada tabelst need augusti-septembrikuiselt lisandunud "a"-d ja mõnel juhul ka olemasoleva "a" muutumine "b"ks või "b" muutumine "c"ks. Siis on mul selline ettepanek, mille teostumisel minu arvates paraneb tabeli loetavus, suureneb informatiivsus ja igaüks saab tabelit manageerida nagu süda lustib ja hing lubab. Kord kvartalis või igal liigaastall. Ja tabeli formaat ei ole takistuseks kogumise algus- või lõpukuupäeva valikul. Samuti kogutu ahjuajamisel
Esimeses veerus on siis ainult masina number, kuigi paari masina puhul on see raskestiteostatav (sama numbriga masinaid on rohkem kui üks). Ja teised veerud võivad jääda nii nagu nad praegu on, kuigi 2. veeru sisu osas tekib küsimusi.
Need lisatähed numbri juures võiks ära jätta, kui lisada templi tähistusse kolmas veerg tervikuna -- see tähendab: kohanimi, kohanimi/E, või kohanimi/EP
Ülejäänud kaks tähistuse elementi jääksid muidugi ka alles: masina tüüp ja klišeed tähistav number koos tõpsustavate lisatähtedega.
Pearu wrote:Ja tabeli failiformaat võib vabalt olla 95 mitte 97.
Nii ma algul tegingi, kuid siis avastasin, et 95 ei sallinud seda ainukese slaavi tähestikuga templit. Tegelikult tean vaid ühte kasutajat, kelle jaoks 97 oli probleemiks. Enamasti kasutatakse 97-t.
Pearu wrote:PS. MIs puutub nõndanimetatud üleminekuaega, siis see sai läbi 05.09.2005. a. Vaata http://www.sa.ee/atp/.
Ega see nii lihtne ka pole. Sain täna kimbu ümbrikke -- 21 erinevat numbrit, millest kahe puhul septemberi teises pooles AS EESTI POST veel puudu. Ma ei oska arvata kuivõrd iseloomustav see vahekord on, kuid midagi siiski näitab
elmo
Administraator
Posts: 4299
Joined: 08.08.2004 13:44

Post by elmo »

Vaido wrote:Tegelt see tabeli jagamine on juba varemgi arutluse all olnud, sest fail hakkas päris suureks minema ja neil, kes ainult või peamiselt paberformaati kasutavad, kulub paberit ikka päris palju... ausalt öeldes pole ise enam ammu välja trükkinud, aga Elmo oskab seda kohe öelda, mitu lehte üks tabel nüüd on... praegu oleks lihtsalt hea konkreetse tunnuse järgi seda tabelit uuesti alustada... teine võimalus on ka lihtsalt pooleks või kolmeks teha mingite numbrite juurest...
Ei salga, see kaheks jagamine mulle tõesti meeldib -- ega see kahele tuhandele ligineva ridade arvuga tabeli kerimine enam niiväga mugav pole ning ülekaalukat suur protsent muutusi puudutab vaid hetkel kasutusel olevaid masinaid. Ma nimelt arvan, et piisavalt suur hulk registreerimisnumbreid pole enam aktiivses kasutuses.
Samuti pole mu hinnangul lähiajal ette näha niisama hea selge piiriga vahetegemise võimalust nagu on AS EESTI POST kalendertemplis.
Ma ei tahaks kuidagi oma positsiooni selles ühistöös ära kasutada oma tahtmise pealesurumisel ning seetõttu ka see arutelu.
Mida arvata variandist lükata jagamine edasi -- usutavasti saab lähema kuu paari jooksul selgeks, kuidas selle üleminekuaja pikkusega tegelikus elus on.
Ah jaa, Vaido küsis lehekülgede arvu paberil -- see on umbes 35 lk A4
Vaido
Posts: 142
Joined: 19.08.2004 02:16
Location: Tartu
Contact:

Post by Vaido »

elmo wrote: ega see kahele tuhandele ligineva ridade arvuga tabeli kerimine enam niiväga mugav pole ning ülekaalukat suur protsent muutusi puudutab vaid hetkel kasutusel olevaid masinaid. Ma nimelt arvan, et piisavalt suur hulk registreerimisnumbreid pole enam aktiivses kasutuses.
Samuti pole mu hinnangul lähiajal ette näha niisama hea selge piiriga vahetegemise võimalust nagu on AS EESTI POST kalendertemplis.
Eks neid "surnud hingi" ole seal tabelis juba omajagu:-)... viimase kasutuse järgi ehk saaks kuidagi välja sortida, et vaadata, kui palju on viimase aasta jooksul neid kasutusel olnud (umbes protsentuaalselt)... aga see pole muidugi hetkel määrav :-)

AS EESTI POST on just nimelt väga hea ja kõigile kogujatele-kasutajatele selge orientiir... eks need ümbrikud füüsiliselt ikka lähevad vist samadesse kastidesse/ahjudesse edasi, nii et selles osas pole suurt vahet... samasugune eraldi tabel on ju ka tavaliste kalendertemplite kohta... kui nüüd kunagi euro tuleb, siis tegelikult neis templites muutub ainult number postimaksu väljal, aga seda muutust nagunii ei registreerita tabelis... kas seal on 4.40 või 0.30 või midagi muud... vahet pole...
Pearu
Posts: 13
Joined: 08.10.2004 23:12

Post by Pearu »

Minu tiiru ümber tabeli ajendaski tegema see indekstähtede rohkus ja mitmetimõistetavus.

See, et EP kasutab mitut ühe numbriga masinat on üle mõistuse ja EP suva. Kui see ei ole nii, siis olgu lahked ja lükaku EP mu väide ümber.

Inimesel on ISIKUKOOD. Sünnib. saab koodi ja sureb saadud koodiga. Frankeerimismasina isikukood on seesama number, mis tabeli 1. veerus. See on tema seerianumber. Ei saa olla sama seerianumbriga rähatähte. Kui on, siis on neist üks õige ja ülejäänud samanumbriga võltsingud. Kui on kaks ühesuguse VINkoodiga autot, siis üks neist on ehtne ja aus tehasetöö. Teisi võib nimetada leebelt kloonideks. Ei ole ka kahte ühesuguse seerianumbriga kodumasinat jne.

Mina väidan, et nende masinate hulgas, mida on kirjade(tabeli) järgi rohkem kui ei saa tõsiselt võtta rohkemat kui ühte neist. Teised on nn. kloonid. Vaevalt, et on "kinobussi" tõugu masinaid (täna Kiisal, homme Sarveres, ülehomme Palamusel jne). Mida sellisest kloonimisest arvavad aga F ja PB. H tundub olema clonefree. Võiks neilt ju küsida. EP sellele niikuinii ei reageeri, mida ma siin nendest kloonidest kirjutan. Istugu siis edasi nagu kult rukkis.

Tabeli juurde tagasi. Mina jään igastahes selle juurde, et esimeses veerus oleks ainult MASINA NUMBER (kui see number sisaldab tähti, siis ka tähed. Teiste veerdudega olgu kuidas on.

05.09.2005-st seda, EP-d ei tohiks üheski väljaütlemises väga tõsiselt võtta (eriti info osas). Ju ka Sideamet ei võia seda EP juttu väga tõsiselt. Või ei võta EP Sideametit ja ka Konkurentsiametit tõsiselt. On need kolm ju kõik ühe ministeeriumi alluvuses. Tuleb uskuda rahvasõna. MEES ANNAB SÕNA, MEES VÕTAB SÕNA. Aga võibolla ei ole mõeldudki 2005. aasta septembrit.
elmo
Administraator
Posts: 4299
Joined: 08.08.2004 13:44

tabel

Post by elmo »

Näitena tutvustan esimest kaht ühe sama registreerimisnumbriga masinate templite paari
Pearu wrote:00003 ja 00003a - Kas on kaks erinevat masinat?
Image
Image
Valisin teadlikult varem kasutuselevõetud masina templitest hilisema kasutuspäeva võrreldes teisena kasutusele võetud masina kasutuskuupäevaga.
Pearu wrote:00005a ja 00005b - Kas on kaks erinevat masinat ja kus on 00005?
Image Image
Nende templite puhul polnud kahjuks esimesena kasutusele võetud masina templit sellest ajast, kui ka teine sama registreerimisnumbriga masin kasutusele võeti. Neid templeid arvukamalt kõrvutades torkab silma uue masina templite selgem ja kvaliteetsem jäljend, mis mõnevõrra lisatud pildiltki silma paistab. Muidugi aitab vahet teha ka see, et Tallinna Panga masinal on kõrvalklišee enamasti olemas ning Liviko oma leiab enamasti kasutamist nende firmaümbrikul.
Esimeses veerus võib ju ainult registreerimisnumber olla, kud kuidagi tuleks nende erinevust siiski tähistada. Kui 00003 puhul on kohanimi erinev, siis t00005 puhul on linnanimigi sama.
Toodud näidetes avaldub ka mu tähistuse ebaühtlus -- mõlemal juhul on erinevaid masinaid kaks: ühel juhul olen tähistanud 00003 ja 00003a ning teisel juhul 00005a ja 00005b. Selgituseks on vaid asjaolu, et olen alati püüdnud tähistamist nii vähe muuta, kui vähegi võimalik. Ilmselt on 00005-ga omal ajal rohkem segadust olnud võrreldes 00003-ga.
elmo
Administraator
Posts: 4299
Joined: 08.08.2004 13:44

Re: tabel

Post by elmo »

Päeval kirjutasin, et olen tabeli täiendamise peatanud.
Mõistagi on templite tähistamine väga oluline arutlusteema ning seda peaks kindlasti jätkama. Eelpool viidatud põhjusel tuleks aga palju kiiremini otsustada kas jätkata ühe või kahe tabeliga. Hetkel on mul paari päeva täiendused ootel ja jutt pole vaid neist eelpool nimetatud 21-st templist vaid ikka tunduvalt enamast ...
Seetõttu ootan homse (õieti juba tänase, 27.09) õhtuni argumenteeritud arvamusi tabeli jagamise poolt ja vastu.
Pearu
Posts: 13
Joined: 08.10.2004 23:12

Post by Pearu »

Olen suutnud tühjast tormi korralda. Oleks seda ette näinud, poleks ettepanekut Elmole teinudki.

Et tabeli täiendamine ei kannataks ja sinna kandmist vääriv ei tuhjuks ja Elmol üle pea ei kasvaks, teen ettepaneku jätkata. Kas sama tabeli baasil, mis enne muudatusi kasutusel oli (jätta tabel üheks leheks), kuigi Elmo on pingutanud selle kaheks leheks löömisel. Või jätkata kahelehelise variandiga. Ainus, mille muutmine teeks asja paremaks/selgemaks on "veerust A" kaotada viimatilisandunud "a"-d, "b"-d ja "c"-d. "Veerus C" On niikuinii kirjas "kohanimi/EP" ja uued read on niigi punased.

Ja torm peaks vaibuma ning on aega selgitada palju neid kloone kasutusel oli/on.

Ja veel mõtted Elmo poolt reprodutseeritud 00003e ja 00005e kohta:

00003 Võivad, aga ei pruugi olla 2 erinevat masinat. Pakun, et 75/25 on üks masin. Läks peale panga kadumist riigiasutuse kasutusse ja tariifiväljale anti graveerimise läbi volüümi juurde. Soliidsem ju.

00005 on üks ja sama masin.

Ja mõlema masina kohta on tabelis vasturääkivusi kuupäevades.

Ja üldse peaks tegema kloonide ja topeltmasinate jaoks uue teema. See ei ole kuidagi seotud tabeli pidamise ja tema veergude teemaga.
aare
Posts: 5
Joined: 22.09.2005 19:02
Location: Tallinn

Post by aare »

Olen nõus Pearu ja Vaidoga, et põhinumbri risustamine lisa tähtedega on läinud liiale ja ei peegelda arusaadavalt erinevaid tabeli ridu.
Pearu:
1. Asi läks ikka väga segaseks, sest tabelis said äkitselt osad (uuemal ajal AS EP saanud masinad) numbri juurde lisaks "a". AS EPga sündinud masinad jäid ilma "a"ta.

2. Samas on tabelis olnud "a"-d, "b"-d jne olnud muudel põhjustel. Kuigi minu meelest mitte alati õigustatult. Vaid segadust tekitavalt ja vahel eksitavalt.

Näiteks ma ei tea siiamaani kas nr.00021a ja 00021b on erinevad üheaegselt töötavad masinad. Milles seisneb nende erinevus?
Mina saan aru nii, et põhinumber on üks ja erand (a,b,c) saab olla ainult siis, kui on samaaegselt käibel mitu masinat sama numbriga (00003 ja 00003a). Masinad kuluvad ja tõesti vahetatakse välja, kuid see veel ei ole põhjus talle uue põhinumbri panemiseks. Saab eristada ka variandiga.
Nüüd tabeli jagamisest. Mina pole selle jagamise pooldaja, kuid otsustamine jääb Elmole. Templite klassifitseerimine ei pea sõltuma sellest kas jagada tabel kaheks või mitte. AS EESTI POST märgistamine toimugu ikka edasi veeru KOHT järgi, lisamisega kohanimele EP või veel parem AS (nii on selgem eristada E-st). Read EP või AS-ga võib kõik viia teise tabelisse. Uue põhinumbri andmine tekitab ka uued variandid klisheedele, mis on korduv kasutuses igal aastal: uusaasta, jõulud, kirjanädal, sõbrapäev jne. Milleks seda vaja tekitada? Samuti asutuse klishee jäägu sama numbriga mis enne, sest need on ju kõik samad ja ei lähe vahetusse.
aare
Posts: 5
Joined: 22.09.2005 19:02
Location: Tallinn

Post by aare »

Veel klassifitseerimisest.
Tabeli veerg TÜÜP on meil vähe käsitlemist leidnud. Seoses euro tulekuga peab juba praegu mõtlema kuidas eristada seda muudatuste hulka.
Kuigi Vaido kirjutab:
...kui nüüd kunagi euro tuleb, siis tegelikult neis templites muutub ainult number postimaksu väljal, aga seda muutust nagunii ei registreerita tabelis... kas seal on 4.40 või 0.30 või midagi muud... vahet pole...

See pole nii. Kui vaadata tähelepanelikult templitel summa kohta, siis on paljudel viimane 0 kuidagi üldrivist väljas. See tähendab üht, et viimane koht on mitte keritav, vaid konstantne 0. Selleks, et saaks märkida maksu eurodes tuleb hakata masinat muutma, mida tehaksegi. Pange pead tööle ja nuputage eristamisviis kataloogis juba praegu.
Nuputades tekib mitmeid küsimusi selle veeru õige märkimisega. Head nuputamist kõigile.
elmo
Administraator
Posts: 4299
Joined: 08.08.2004 13:44

tabel

Post by elmo »

Pearu wrote:Olen suutnud tühjast tormi korralda. Oleks seda ette näinud, poleks ettepanekut Elmole teinudki.
Selle arvamusega ma küll nõus pole. See on käivitanud igati normaalse arvamuste vahetuse, millest väga kaua puudust olen tundnud ning mille tarvis foorumi näol nüüd ka igati sobilik keskkond enamasti jõude seisnud on.
Pearu wrote:Ja torm peaks vaibuma ning on aega selgitada palju neid kloone kasutusel oli/on.

Ja veel mõtted Elmo poolt reprodutseeritud 00003e ja 00005e kohta:

00003 Võivad, aga ei pruugi olla 2 erinevat masinat. Pakun, et 75/25 on üks masin. Läks peale panga kadumist riigiasutuse kasutusse ja tariifiväljale anti graveerimise läbi volüümi juurde. Soliidsem ju.

00005 on üks ja sama masin.

Ja mõlema masina kohta on tabelis vasturääkivusi kuupäevades.

Ja üldse peaks tegema kloonide ja topeltmasinate jaoks uue teema. See ei ole kuidagi seotud tabeli pidamise ja tema veergude teemaga.
Need sama numbriga erinevad templid on läbi aegade teravama tähelepanu all olnud. Kahjuks on diskussioon nende üle seni toimunud privaatselt. Filatelistide uudislisti jaoks on üksiku masina üle toimuv arutelu liiga väikest hulka lugejaid huvitav ja nii ongi juhtunud, et asjaga on kursis olnud vähe koostöö tegijaid. Foorumi võimalus tekkis ju alles hiljuti ja selle kasutamine on vajanud harju(ta)mist. Võin siiski kinnitada, et enamikul juhtudel on kahe eri rea tabelisse püsima jäämisele (mõnel juhul on arvatav kahe masina variant ekslikuks osutunud ja siis on vahepeal tekkinud kaks rida jälle üheks tõstetud) eelnenud suurema või vähema hulga materjali analüüs tehtuna rohkem kui ühe koguja poolt. Seega olen suhteliselt kindel, et mõlema näite puhul on tõesti tegemist erinevate masinatega ning kahjuks on neid paare veelgi. Kuidas Eesti Post on taolisel olukorral tekkida lasknud -- ma ei tea.
Ettepanek -- teha nende probleemide lahkamiseks eraldi foorumiteema on kaalumist väärt, kuigi alternatiiviks võiks olla vastava registreerimisnumbriga teemade käivitamine. Aga vahest võiks kasutada ka mõlemat varianti paralleelselt nagu mitmel puhul see juba käinud ongi.
Tabeliga ja tähistamisega on see vägagi seotud, sest kuidagi peaks neid tabelis tähistama ...
elmo
Administraator
Posts: 4299
Joined: 08.08.2004 13:44

Post by elmo »

aare wrote:Olen nõus Pearu ja Vaidoga, et põhinumbri risustamine lisa tähtedega on läinud liiale ja ei peegelda arusaadavalt erinevaid tabeli ridu.
Pearu:
1. Asi läks ikka väga segaseks, sest tabelis said äkitselt osad (uuemal ajal AS EP saanud masinad) numbri juurde lisaks "a". AS EPga sündinud masinad jäid ilma "a"ta.
2. Samas on tabelis olnud "a"-d, "b"-d jne olnud muudel põhjustel. Kuigi minu meelest mitte alati õigustatult. Vaid segadust tekitavalt ja vahel eksitavalt.
...
Masinad kuluvad ja tõesti vahetatakse välja, kuid see veel ei ole põhjus talle uue põhinumbri panemiseks. Saab eristada ka variandiga.
Alustades tsitaadi lõpulausest: Millist varianti Sa silmas pead? Tõenäoliselt tabeli neljandat, samanimelist veergu.
Paraku on sellegi veeru tähistus-koormus juba päris suur, sest seal leivad kajastamist templite kõrvalklišeedega seotud erinevused ning lisaks sellele veel mõnede masinate saadetiste kateegooriat (tähitud, prioritaire jne) näitavad lisaväljad. Ma ei näe küll võimalust lisada sellele terve masina eri variante näitavat tähistust.

Tundub, et valitseb suhteline üksmeel, et teksti AS EESTI POST lisandumise tähistamiseks ei sobi väiketähe lisamine registreerimisnumbrile. OK. Kui mulle infot saatvatelt kaastöölistelt soovisin seni lisaks kuupäevale ka esimese (registreerimisnumbri kirjakuju tabelis), teise (tüüp) ja neljanda (klišee variant) saatmist -- ning mul oli üheselt määratud kuhu reale info oli määratud. Loobudes väiketähest registreerimisnumbri juures, tuleb kõigil täienduste saatjatel saata mulle koos iga kuupäevaga edaspidi tabeli nelja esimese veeru sisu. Kolmas, kohanime veerg on suhteliselt tekstimahukas ning just seetõttu olengi seni hoidunud selle info saatmise vajadusest täienduste saatmisel. Just see ongi olnud põhjuseks, miks ma ülepea neid lisatähti registreerimisnumbrile lisama hakkasin.

Nelja esimese veeru sisu saatmisel on võimalik ära jätta kõik registreerimisnumbrile lisatud väiketähed peale nende tähtede, mis tähistavad ühe ja sama registreerimisnumbriga kuid erinevaid masinaid.
Ehk on kellegil hea idee, kuidas neid ühe ja sama registreerimisnumbriga masinaid tabelis tähistada mingil muul moel kui registreerimisnumbrile lisatava tähega.
Pearu
Posts: 13
Joined: 08.10.2004 23:12

Post by Pearu »

Päeval kirjutasin:
Ainus, mille muutmine teeks asja paremaks/selgemaks on "veerust A" kaotada viimatilisandunud "a"-d, "b"-d ja "c"-d. "Veerus C" On niikuinii kirjas "kohanimi/EP" ja uued read on niigi punased.

Jään selle juurde ka nüüd. Veerust A ehk esimesest kaovad ära seoses AS EPga lisandunud indeksid a.... või mis iganes, sest veerus C (kolmandas) on kohanimi/EP juba olemas ja ridagi uuena punane. Boonusena võiks paluda seda, et kohanimi/EP sendada kohanimi/AS. Siis ei saa keegi öelda, et ei jaganud matsu või et ajas midagi segamini.

Nende masinate osas, mis on topelt/ei ole topelt las jääda kõik nii kuis oli. Kui oli tabelic näiteks xxxxxxa, siis las olla seni xxxxxxa kuni tõde segub. Ja punaseid tuulutama. Kas on ikka kaks erinevat masinat või on siiski ainult üks. Ja ega neid topelmasinaid üle viie ka ei jää. Nii et nende esialgu kahtlastel ei ole vaja end eksitada.

Ja tabelis on DEJAVUUsid piisavalt. Ja ei kellegi muu kui meie endi põhjustatud/tekitatud. Mitte ELMO. Paned ikka kuupäeva vale või teed muu näpuka, saadad Elmole, Elmo kannab tabelisse. Kui apsakat märkab on hästi (küsib üle) kui ei märka ongi katastroof. Masinad paljunevad.

Mina näen vähemalt kolme probleemset masinat/võimalikku klooni 00021, 220038 ja 220039. See viimane kõige müstilisem. Aga neid võib ka rohkem olla.

Ja kas ei ole kellegi võimuses saada EPst kätte hetkel aktuaalsete/kasutuses olevate masinate nimkiri. Vähemalt postiasutustes kasutatavate masinate loend. Asjad saaksid paljuski selgemaks. Tegu ei saa olla ju riigisaladusega või on Pst käbi kergem kätte saada kui seda loendit.

[/quote]
kalle
Posts: 126
Joined: 17.09.2004 16:50
Location: Valga

Post by kalle »

Jõudsin ka põhjaliku ja argumenteeritud arutelu läbi lugeda. Tähed esimeses veerus on tõesti ainult selleks, et parandatava kuupäeva täpset aadressi võimalikult väikese vaevaga Elmole kui haldurile teatavaks teha. Oman näiteks 220026 masina jäljendeid 31.05.2005 kuupäevaga nii Tallinn/E kui ka Tallinn/EP variandis. Kuidas seda nüüd haldurile edastada ilma 220026a-d kasutamata. On kaks varianti:
1. kasutada praeguse 220026/0 ja 220026a/0 asemel 220026/0 Tallinn/E ja 220026/0 Tallinn/EP. Teine variant on igal juhul kohmakam. Ka on esimene veerg teksti formaadis, seega ei saa seal ilmselt ka DATA/SORT käsku kasutada.
2. kasutada info edastamiseks pesa koordinaate (A1 kuni A20xx). Siin probleemiks, et ühe rea lisamine lööb koordinaadid sassi ja samuti ei sobi see variant paberversiooni kasutajatele.

Seega väiketähed esimeses veerus pole võibolla hea ja ilus variant, kuid midagi paremat mina küll ei oska välja pakkuda. Üks variant oleks täiendava veeru loomine praeguse A ja B vahele, mille saaks GROUP käsuga peita tavakasutusel ja avada ainult andmete uuenduste saatmiseks Elmole.

Küll aga võiks kaaluda EP asemel (oli vist kunagi minu soovitus) AS kasutamist. Põhjus järgmine - pikema kohanime korral võib P kaduma minna ja segadust kui palju. Samuti trükiveakurat armastab sarnaseid lühendeid E ja EP külastada tihedamini, kui E ja AS.

Mis puutub tabeli jagamisse, siis sellele olen vastu. Iga kasutaja võib ise oma tabelit redigeerida. Excel pakub selleks häid võimalusi näiteks AUTOFILTER käsku kasutades. Ise töötlen Elmo saadetud tabelit päris põhjalikult ja see käib suhteliselt kiiresti tänu punaste ridade kasutamisele. Uued read leiab lihtsalt kiiresti üles. Samas olen paaril korral soovijatele Elmo versiooni edastada, kuna minu omaga ei ole teistel suurt midagi peale hakata ning ka paberit kuluks rohkem.

Et aga võimalikult täpsemalt infot edastada ilma tabelit olulisemalt laiemaks muutmata ekraanil, võiks sisse viia järgmised muudatused. A, B, C, D G ja I veergude kirjasuurused võiks muuta 7-ks ning C veergu seejärel laiendada nii, et näit. 520012 ja 520014 EP või siis AS variandina ära mahuksid. Ülejäänud eeltoodud veerge võiks kitsamaks muuta. Ülejäänud veerud peaksid jääma senises kirjasuurusega, kuna seal on tavaline ja Bold kiri vaja eraldada.
Pearu
Posts: 13
Joined: 08.10.2004 23:12

Post by Pearu »

Selle 220026 Tallinn/EPga on lihtne. Edastad haldurile ära ja kogu lugu. Veerus C on selgelt kirjas, et Tallinn/EP ja on asi klaar. Praegu on seal -3.6.05. Siis saab olema 31.5.05. On ka rida Tallinn/E. Paraku on seal juba 31.5.05 olemas. Tabel saab täpsemaks ja masin jääb ikka 220026ks.

Neid masinaid, mis vajavad eraldi indekseerimist ei saa ju olla lõputult. Arvan, et 3 kuni 7. Praegu on tabeli A veerus ca 100 indekstähte. Masinanumbriga ridu 552. Ridu kokku üle 1800.

Ja kui on vaja ilmpingimata indekseerida, siis on seda võimalik teha ka numritega. Ja indeksitele saab ka oma veeru teha. Ja DATA/SORT käsku saab ka praegu. Kuigi kasutamine on mõttetu, sest segab tabeli preambula.

Ja siis on veel need klisheed, mis pallastis ja postimajas masinast masinasse tõstetud saavad (ilmselt maksuametis ja mujalgi). Kas neid ei peaks eraldi käsitlema? Sellest klisheede liikuvusest on ka siin foorumis juttu oknud.

Ja see P3, P4 ja P3/4, mis tuleb kahest asjaolust, et osade masinate tariifivälja viimane 0 on sinna keevitatud (tariifirattaid on ikkagi 3) ja kolmerattaliste tariifiväljadega ei saa üldse suuremat summat kui 999.
elmo
Administraator
Posts: 4299
Joined: 08.08.2004 13:44

tabel

Post by elmo »

Äsja lõpetasin tabeli täiendamise vahepeal laekunud infoga, ning huvilstele on see tavalises kohas saadaval.

Täiendasin terviktabelit st tabeli jaotamine kaheks jäi vähemalt praegu ära. Eks vaatama, kui pikaks see AS EESTI POST lisandumine templitele kujuneb. Kui see ei jää venima nagu vanade sihtnumbrite asendamine uutega (260010 on 31.8.05 seisuga ikka veel vana sihtnumbriga :shock: ), siis tulen kindlasti selle teema juurde tagasi.

Kaotasin registreerimisnumbri veerust peaagu kõik lisatähed, mis tähendab seda, et edaspidi palun täienduste saatmisel iga kuupäeva ette lisada tabeli esimese nelja veeru sisu!

Kui vähegi jõuan, siis tegelen selle teema all käsitletud ühe registreerimisnumbriga masinate teemaga. Jälgige foorumit ning olge jätkuvalt aktiivsed sõna võtma -- just sellisteks arutlusteks see foorum ju käima pandud saigi.
Pearu
Posts: 13
Joined: 08.10.2004 23:12

Post by Pearu »

Tänud!

Tabel taas klaar.

Ühte asja veel paluks Elmolt. See on see mida ka Kalle on soovitanud. Veerus "C" kohanimi/EP asemel kohanimi/AS. Siis oleks tabel parem kui kunagi varem.
elmo
Administraator
Posts: 4299
Joined: 08.08.2004 13:44

Post by elmo »

Pearu wrote:Ühte asja veel paluks Elmolt. See on see mida ka Kalle on soovitanud. Veerus "C" kohanimi/EP asemel kohanimi/AS. Siis oleks tabel parem kui kunagi varem.
Kas kellegil on vastuväiteid, et selline muutus teha?
Mul pole sellese muutuse vastu midagi ning tänase tabeli muutmise käigus jäi see tegemata vaid seetõttu, et oli vaid üks ettepanek ning ma polnud kindel kuivõrd teised seda toetavad. Üle kahe tähe nagunii ei mahu, olen niigi mõnda kohanime lühendanud. Elektroonse versiooni puhul saab lahtrile peale minnes näha ka "nurga taha jäävat". Paberile trükitud versioonil seda võimalust kahjuks pole. Niisiis ... avaldage arvamust!
Guest

Post by Guest »

elmo wrote: Üle kahe tähe nagunii ei mahu, olen niigi mõnda kohanime lühendanud. Elektroonse versiooni puhul saab lahtrile peale minnes näha ka "nurga taha jäävat". Paberile trükitud versioonil seda võimalust kahjuks pole. Niisiis ... avaldage arvamust!
AS on siiski selgem ja parem... nõus :-)
Vaido
Posts: 142
Joined: 19.08.2004 02:16
Location: Tartu
Contact:

Post by Vaido »

Anonymous wrote:
elmo wrote: Üle kahe tähe nagunii ei mahu, olen niigi mõnda kohanime lühendanud. Elektroonse versiooni puhul saab lahtrile peale minnes näha ka "nurga taha jäävat". Paberile trükitud versioonil seda võimalust kahjuks pole. Niisiis ... avaldage arvamust!
AS on siiski selgem ja parem... nõus :-)
Mingi kamm selle sisse logimisega... nii et pole enam anonüümne vastus :-)

Vaido
elmo
Administraator
Posts: 4299
Joined: 08.08.2004 13:44

Post by elmo »

Vaido wrote:Mingi kamm selle sisse logimisega...
Kogesin seda ka ise, kuid pärast asi jälle toimis -- ei oska arvata, milles probleem.

Kuna täna on 1. oktoober, siis tuli mõte võrrelda tabeli ridade tänast arvu ridadede arvuga 1. augustil ning 1. septembril. Salvestan nimelt juhuslike eksimuste parandamiseks aegajalt tabeli. Selgus, et augustis lisandus tabelisse 5 ja septembris 88 (!!!) rida.
Vaido
Posts: 142
Joined: 19.08.2004 02:16
Location: Tartu
Contact:

Post by Vaido »

elmo wrote:Kogesin seda ka ise, kuid pärast asi jälle toimis -- ei oska arvata, milles probleem.
Kallega oli sellest ka just täna juttu... kasutan enamasti automaatset sisse logimist, siis pole probleemi, aga kui "käsitsi" sisse logida, siis peab protseduuri kordama ja 2 korda sisse logima...
elmo
Administraator
Posts: 4299
Joined: 08.08.2004 13:44

tabel

Post by elmo »

Kuna täna on 1. oktoober, siis tuli mõte võrrelda tabeli ridade tänast arvu ridadede arvuga 1. augustil ning 1. septembril. Salvestan nimelt juhuslike eksimuste parandamiseks aegajalt tabeli. Selgus, et augustis lisandus tabelisse 5 ja septembris 88 (!!!) rida.
Oktoobris lisandus uusi ridu 166. See jääb ilmselt rekordiks -- ilma tekstita AS EESTI POST templeid pole enam kuigipalju järel
elmo
Administraator
Posts: 4299
Joined: 08.08.2004 13:44

tabeli jaotamine

Post by elmo »

Tere!
Jaotan minu poolt hallatava tabeli 1. mai seisuga kaheks tabeliks: ühes tabelis templijäljendid, mille kalendertempleis on AS EESTI POST ja teises varasemad templid, kus seda veel pole.
See tähendab, et viimane ühine tabel saab tehtud seisuga 30.04.2006 (ning jääb sellisena muutumatuks) ja 01.05.2006 seisuga teen esimesed versioonid kahest uuest tabelist ning hakkan neid samamoodi täiendama ja levitama veebilehe
http://www.filateelia.ee/punased/
vahendusel. Kummagi tabeli puhul saab juba eelpool nimetatud veebilt näha, millal seda viimati muutnud olen. Tõenäoliselt hakkab varasemate templite tabel oluliselt harvem muutuma, kuid muutuma ja täpsustuma saab see kindlasti edaspidigi.
Alates maist palun täiendused parandused mulle saata mitte läbisegi vaid kindlasti mõlema tabeli osas eraldi.

Minu käesoleva eelhoiatuse peamine mõte on selles, et need, keda muudatus puudutab, saaksid välja tulla oma ettepanekutega muutuse suhtes. Kõige parem oleks, kui postitaksite need foorumisse -- sellesama tabeli teema alla. Muidugi võib kirjutada ka mulle aadressil elmo@hot.ee kuid sel juhul paluks arvestada võimalusega, et tsiteerin seda vajadusel ise siin foorumis.

Selleks, et muutus saaks kõigi asjaosaliste jaoks võimalikult käepärane, tuleks kohe asja üle järele mõelda ning kõigist soovidest ja ettepanekutest teada anda -- küllap leiame järgnevate päevade kestel ühiselt sobivaima variandi.

Kuna uute templite tabelis on kõigil templitel kalendertempli osal kiri "AS Eesti Post", siis võiks ehk seda enam mitte märkida ning piirduda vaid postkontori nimega. Mida arvate?

Vahest on veel konkreetseid ettepanekuid, mis vääriksid kaalumist.

Igal juhul on väga oluline kõigi osaliste aktiivne osalemine asjakohalisel mõttevahetusel.

Elmo Viigipuu
Post Reply

Return to “punased frankeerimismasinate templid”