Veebinäitus DAGO 2007

Teated parajasti päevakorral olevatest sündmustest ja uudistest, mis filatelistidele Eestis huvi võiks pakkuda
Post Reply
elmo
Administraator
Posts: 4299
Joined: 08.08.2004 13:44

Veebinäitus DAGO 2007

Post by elmo »

03. detsember 2007. a. 7:59
[filateelia:2348] DAGO 2007
Tervist
Kuigi sai välja reklaamitud, et DAGO 2007 veebinäitus avatakse 2. detsembril (so. eile), siis kahjuks päris nii hästi seda valmis ei jõudnud. Siiski sai suurem osa näitusest praegu üles ja võib julgelt vaatama asuda. Hetkel on puudu veel Postimuuseumi "Eesti skautlus paguluses", kuid katsun selle ka paari lähima päeva jooksul üles saada.

Vaatamist on seal aga sellegipoolest kõvasti ja teha saab seda järgides seda linki:
http://www.filateelia.ee/dago2007/

Võib juhtuda, et esineda võib ka mõningaid näpukaid. Kui midagi silma jääb, siis võib julgelt kirjutada aadressile dragut@hot.ee ja nendest teada anda, saaks need kõrvaldada.

parimat
Rain
03. detsember 2007. a. 13:10
[filateelia:2349] Re: DAGO 2007
Tere!
...
Hiiu Kogujate Selts
http://www.hot.ee/hks/index.htm
tähistab käesoleva näitusega 20 aasta möödumist esimese filateelianäituse korraldamisest Hiiumaal. Filateelianäitus DAGO 87 toimus 2.-6.12.1987 Kärdlas. Selleks ajaks oli Hiiumaa kohalik kultuurijuht Ants Vahtras korraldanud 15 kahepoolse näitusestendi valmistamise vastavalt filatelistide poolt antud joonistele. Oma stendide olemasolu Hiiumaal võimaldas hakata korraldama filateelianäitusi ning ka mitmeid muid kollektsiooninäitusi, mida sai neile stendidele paigutada. Ülevaadet toimunust saab lugeda veebilt
http://www.hot.ee/hks/dago2007/naitused.htm
Näituste tegemise võimalus on oluliselt kaasa aidanud Hiiumaa filatelistide teadmiste ja oskuste arendamisel näitusefilateelias. Näitamaks näituskogude taseme edenemist 20 aasta kestel, olen käesolevale näitusele üles pannud ühe oma eksponaadi näituselt DAGO 87
Meenutuspilte Vietnami-reisilt
http://www.filateelia.ee/dago2007/13/index.html

20 aasta kestel on enamik kohalikke näitusestende muutunud kasutamiskõlbmatuks. Nii oleme viimaste aastate näituste tarvis stende laenanud Eesti Postimuuseumilt ja Eesti Postmargilt. Säilunud kohalikud stendid on võimaldanud teha väiksemaid väljapanekuid ning kaks stendi on alates 2001. aasta aprillist püsivalt käigus Kärdla postkontoris
http://www.hot.ee/hks/postimaja.htm

Siinkohal jätan näituse korraldajapoolse kommentaari pooleli ning veebinäituse eripäradest ning kogude näitusele valimise põhimõtetest edaspidi ...

Elmo Viigipuu
04. detsember 2007. a. 13:09
[filateelia:2355] Re: DAGO 2007
Jätkan sealt, kus eile pooleli jäi ...

Filateelianäitused DAGO on alati olnud konkursivabad näitused. Lisaks Hiiu Kogujate Seltsi liikmetele on pea alati osalema kutsutud filateliste mujalt Eestist ning tihti ka Soomest või Rootsist. Elmar Ojaste Rootsist on Hiiumaa näitustel esinenud juba mitmel korral. Per Gustavsson käis Kärdla sõpruslinna Pargase filatelistide esindajana Hiiu Kogujate Seltsi liikmetega kohtumas käesoleva aasta oktoobri lõpus. Tema osalemine meie näitusel on heaks alguseks Pargas Filatelister r.f. ja Hiiu Kogujate Seltsi koostöös.

Veebinäitusel on võimalik samast materjalist koosnevat eksponaati esitada erinevates keeltes. Selleks peab näituselehtedest olema eri keeltes tekstidega variandid. Tavalisel filateelianäitusel suure tõenäosusega see võimalik pole -- enamasti on eksponeeritav olemas vaid ühes eksemplaris. Skaneerimise ajaks saab aga materjali ühtedelt lehtedelt teistele kolida ja nätusele panna erinevate variantidena:
Eesti posti taassünd / Rebirth of the Eestonian Post
http://www.filateelia.ee/dago2007/11/index.html

Näituse mitmekesisus on alati oluliseks eesmärgiks. See käib ka selle veebinäituse kohta. Eelkõige oleme mujalt osalema kutsutud eksponaatide valikul seda püüdnud silmas pidada.

Alates 1987. aasta esimest DAGO näitusest on filateelia eksponaatidele alati lisaks võetud ka filokartia eksponaadid. Viimasel ajal on esitatu valikut veelgi laiendatud. Ikka selleks, et vaatajatele võimalikult eripalgelist näitust pakkuda. Nii on tehtud ka seekord.

Kuna veebinäituse puhul on vaatajate ring oluliselt laiem võrreldes Hiiumaal korraldatud näitusega, siis oleme näitusele valinud mitmed varasematel aastatel valminud ja mõnel Hiiumaa näitusel tutvustatud eksponaadid.

Näituse ettevalmistamisel võtsime olulisel määral eeskujuks tšehhide alalise näituse EXPONET
http://www.japhila.cz/hof/exponet_menu.htm
Väikeste muudatustega püüdsime vaatamist veelgi mugavamaks teha. Eks ole vaatajate otsustada kuivõrd see on õnnestunud. Igal juhul tuleb silmas pidada, et DAGO 2007 on esimene praktiline proov Eestis korraldada filateelianäitust veebinäitusena.

Seetõttu on kõik vaatajate kommentaarid väga väärtuslikud. Ärge siis oma arvamust avaldamata jätke ...

Elmo Viigipuu
05. detsember 2007. a. 23:07
[filateelia:2367] veel DAGO 2007 -st.
Tervist
Annan teada, et täna õhtul sai ka viimane, Postimuuseumi "Eesti skautlus paguluses" kogu veebinäitusele üles. Ühtlasi on see ka kõige mahukam kogu
(15 stendi, 180 lehte).

Tahaksin siinkohal ka veelkord meelde tuletada, et kui mingeid vigu leiate, mõni link ei tööta, või mõnel pool on kogude nimetused/autorid valed. Siis andke teada. Üks selline prohmakas on juba välja tulnud ja tänud teavitajale :)

Seniks aga, head näituse vaatamist.

parimat
Rain
rain
Administraator
Posts: 56
Joined: 08.08.2004 12:38

Post by rain »

Eriti huvitaks vähemasti mind, kuidas tundub veebinäituse navigeerimine? Ehk siis need edasi-tagasi, esimesele-viimasele viitavad nupud. Stendile minek. Kas peaks midagi juures olema? Midagi vähem? Kuidagi teistmoodi?

Igasugused kommentaarid on teretulnud.
Post Reply

Return to “Parajasti päevakorral”